Kincses Megye: Oroszlányi víztorony

Kincses Megye: Oroszlányi víztorony

Az ország első kétirányban feszített forgási héjszerkezetű víztornya 2020 decemberében vált megyei értékké. A mérnöki megoldáson felül - építészeti szempontból - oly mértékig sikerült, hogy már beszélhetünk városképi és építőművészi alkotásról.

Az 1960-as évek elején megépített építészeti alkotás, formáját tekintve egyedülálló az országban. A hazai, de a külföldi víztornyok között is értékes helyet foglal el az oroszlányi. A lábakra állított forgási hiperboloid hatalmas méretével, kettősen görbült felületével egyszerre ad áttörtséget és jól ívelő tömeget.

A tervezést és a kivitelezést egyaránt dicséri az a tény, hogy a 2000 köbméter vizet mindössze 25 cm vastag - vasbeton héjszerkezet hordja. A torony 24 méter magas, átmérője a tetején 29 méter. A mű elsősorban nagyvonalúságával hat. Fénykora idején az egész város vízellátását biztosította, jelenleg a térség központi víztároló medencéje. Megépítése óta Oroszlány egyik szimbóluma, ami a település közepén, a Haraszthegy tetején emelkedik, így Oroszlány számos pontjáról látható. A torony tövéből szép kilátás nyílik a városra és a települést övező erdőségekre. Jó kiindulópont lehet a Vértes-hegységben található várromok felkereséséhez.

A forgási hiperboloid víztechnológiailag is optimális tározóforma. A karcsú törzsű és 45°-os végérintőjű köpeny mind foltban, mind - eddig ismeretlen - kettős görbületű felületeivel meglepő hatású. Speciális, kettős görbülete folytán számos előnyt jelent. Az a tény, hogy felületére ellentétes irányban egyenes alkotók illeszthetők, tették egyszerűvé és gazdaságosan megoldhatóvá a monolit vasbeton szerkezet állványozását-zsaluzását, illetve a medenceszakasz feszítését. A két irányban görbült felület önmagában véve is merev tartószerkezet.

A sötétre, grafitszürkére színezett 12 láb zömök formájával a torony könnyedségét hangsúlyozzák.

Vissza